Puslapiai

2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis

Vietoj durų skambučio – medinis kiaušinis

Sostinės senamiestyje dirbantis garsus tautodailininkas Jonas Bugailiškis prie savo studijos durų pakabino iš medžio išdrožtą kiaušinį.


   
Po Velykų medinio kiaušinio menininkas neketina keisti kuo nors kitu.

Nesvarbu, ar pastuksensi kiaušiniu į durų rėmą, ar truktelėsi jį žemyn ir sujudinsi viršuje esantį varpelį – tai išgirdęs duris tuojau pravers J.Bugailiškis.




„Pasipuošėt Velykoms?” – paklausiau medžio skulptoriaus. Bet vyras purto galvą.

Pasirodo, anksčiau medinio kiaušinio vietoje kabėjo medinė špyga. Tačiau vaikėzai, ištaikę progą, nuotaikingą medinuką nušvilpė.

Vietoj špygos menininkas pritvirtino pirmiausia po ranka pasitaikiusį margutį iš medžio ir nė neįtarė, kad jis sulauks tiek dėmesio.

Vieni lankytojai giria skambučio originalumą, kiti mano, kad tai – šventinė puošmena.

O tretiems labai rūpi kiaušinį pagniaužyti delne, pastuksenti juo ar timptelėti žemyn.

„Keistas gyvenimas, – gūžtelėjo pečiais J.Bugailiškis. – Kartais tenka įdėti labai daug pastangų, kad savo kūriniu ką nors sudomintum.

O kartais tiesiog atsitiktiniam dirbiniui tenka tiek dėmesio, kad nė nesusapnuotum.”

Po Velykų medinio kiaušinio tautodailininkas neketina keisti kuo nors kitu. Jei ilgapirščiai nenusitaikys į kiaušinį, jis prie galerijos durų sulauks dar ne vieno pavasario.


Apie tautodailininką:

J.Bugailiškio drožiniais gali pasigrožėti ne tik Vilniaus senamiestyje įsikūrusios galerijos lankytojai. Jo kūrinių yra JAV, Vokietijoje, Malaizijoje.

Menininko monumentalios skulptūros stovi Dieveniškėse (Šalčininkų r.), Jiezne (Prienų r.), Kryžių kalne (Šiaulių r.), Šilutėje, Ukmergėje, Utenoje.

J.Bugailiškio kūrinių yra įsigijęs ne vienas muziejus. Jo pagamintais instrumentais groja folkloro ansambliai.

Straipsnis buvo spausdintas "Lietuvos ryto" priede "Sostinė"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą