Puslapiai

2012 m. balandžio 16 d., pirmadienis

Senamiesčio butai: čia gyveno Marija ir Jurgis Šlapeliai

Šiandien kviečiu Jus į vieną Pilies gatvės namų - pasisvečiuoti Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose.

Sakysit, muziejus ir tiek? Galbūt, jei aplink būtų šurmuliavę daugiau lankytojų, arba jei mudvi su dukryte pasitikusi muziejaus darbuotoja būtų kita.

Tačiau tąkart, kai užsukome, namus gaubė visiška ramybė, o duris atvėrusi maloni moteris leido žvalgytis neskubant, tiek, kiek norėjosi. 

Pasijutau, lyg būčiau pakliuvusi į trečia ketvirtą praėjusio amžiaus dešimtmetį. Ant kėdės palikta namų šeimininkės suknelė, greta - bateliai, ant lentynos - laikraštis "Vilniaus žodis, prie lango - Jurgio Šlapelio baltiniai su inicialais ir akiniai...


Žvilgt į laikrodį - laikas sustojęs. Žvilgt pro langą - 2012-ieji, kruta bruzda kito laikmečio karta. Keistas, įdomus pojūtis...

Namą Pilies gatvėje Marija ir Jurgis Šlapeliai nusipirko1926 metais. J.Šlapelis buvo kalbininkas, vertėjas, kultūros veikėjas, jo žmona Marija - Vilniaus kultūros veikėja, knygininkė, seniausio lietuviško knygyno Vilniuje įkūrėja, pirmosios lietuviškos operos „Birutė“ pagrindinio vaidmens atlikėja.

Muziejuje galima ne tik apžiūrėti Marijos ir Jurgio Šlapelių namus, asmeninius daiktus bei knygų ekspoziciją, bet ir pasižiūrėti filmą.

Daugiau informacijos čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą