Puslapiai

2012 m. balandžio 5 d., ketvirtadienis

Kai tikslas vienas - gurkštelėti mamos pienelio

Pamažu daugėja vietų, kurios yra draugiškos žindančioms mamos. Ant jų durų - tarptautinis ženklas, kuriame vaizduojama moteris su kūdikiu.

"Fiorentino"
"Mint Vinetu"
Tokius pastebėjau ant senų knygų knygyno "Mint Vinetu" ir restorano "Fiorentino" durų, bet mamoms su kūdikiais palankių vietų sąrašas gerokai ilgesnis.

Pati kol kas nei vienos jų neišbandžiau, bet smagu žinoti, kad prireikus galėsiu užsukti ir niekas į mudvi su dukryte nežiūrės skersai. Bent jau tikiuosi.

O dabar apie vietas, kurias išbandėm.

"Gedimino 9". Po skandalo praėjusį rugpjūtį, kai jauna mama, norėjusi pamaitinti krūtimi vaikelį ant suolo prekybos centre buvo apšaukta apsaugos darbuotojų, šią vietą ketinau lenkti iš tolo. Bet, kaip tyčia, prieš savaitę mažoji ėmė niurzgėti būtent tuomet, kai atsidūrėme prie "Gedimino 9". Iki namų - gabalas kelio, tad nutariau nedelsti:)

Kildama į ketvirtąjį prekybos centro aukštą jaučiau nerimą. Atrodė, visi apsaugininkai varsto mudvi su dukra žvilgsniais, nors ir žinojau, kad tai - tik mano vaizduotės žaidimai dėl skaitytos istorijos.

Viršutiniame aukšte nustebau pamačiusi, kad jis tapęs įsimylėjėlių užuovėja. Trys porelės ant suoliukų glėbesčiavosi, bučiavosi nekreipdamos dėmesio į nieką aplink. Pagalvojau, kad tikrai nesijausčiau jaukiai maitindama tokioje kaimynystėje, net jei nebijočiau apsauginių.

Mamoms su vaikais šiame prekybos centre vietos skirta neįgaliųjų tualete. Norinčioms maitinti jame pastatyta kėdė, o greta jos atsilenkia stalelis vystymui.


Nors šis reginys iš pradžių manęs visai nenudžiugino, prisėdusi ant kėdės ir numalšinusi mažylės alkį, išvydau jos šypseną. Tuomet džiaugsmą pajutau ir aš - susisukome greitai, ramiai, nėra ko niurzgėti.

Aišku, kur kas maloniau, kai erdvė motinai ir vaikui yra įrengta specialiai ir greta nėra unitazo :) Tokia vieta, pavyzdžiui, yra Centro poliklinikos Naujamiesčio filiale, Vaikų skyriuje (Kalinausko g.).


Čia buvo labai patogu po gydytojos apžiūros mažylę aprengti ir įsidėti į vaikjuostę. Pagalvojau, kad mielai į šią vietą užsukčiau ir be vizito pas gydytoją, o vaikštinėdama netoliese. Vienintelis minusas, kad kambarys - penktajame aukšte, o tądien, kai buvome, neveikė liftas. Jei būtume su vežimėliu, būtų tekę jį palikti apačioje...

Vis nenukeliauju iki Seimo - rūpėtų užsukti į ten atidarytą Šeimos kambarį. Gal kas yra buvę? Kokie įspūdžiai?

O paskutįsyk abi su dukryte pasistiprinome Vilniaus universiteto valgykloje, nors ten ant durų nekaba jokie specialūs ženklai. Aš suvalgiau didžiuuuuulę porciją puikios žuvienės už 4,20 Lt, o mažylė tinkamiausio jai maisto - mamos pienelio.

Ši vieta, į kurią studijų metais buvau užsukusi tik kartą ir tik žvilgtelėti, jauki mažytėmis salelėmis, garantuojančiomis pietaujančiam žmogui privatumą. Jautėmės saugiai lyg namuose.


Išėjus galvoje sukosi mintis iš "Mint Vinetu" tinklapio: "kiek liūdna, kad mamoms, norinčioms žindyti vaiką, reikia pažymėti vietas, kur jos tai gali daryti ramiai ir nesmerkiamos. (...) Keista, kad mamos yra matomos tokioje šviesoje. Sąmoningoje visuomenėje šis ženklas būtų niekinis, tiek pat aktualus, jeigu ant restorano durų kabintume ženklą „čia leidžiama kramsnoti“.

O kur vaikštinėdamos senamiestyje vaikučius pamaitinate Jūs?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą