Puslapiai

2012 m. balandžio 18 d., trečiadienis

Spalvos ir šokio paviliota

Tikslumo dėlei, mane pirmiausiai "paviliojo" afiša.

Skvarbus žvilgsnis ir prašmatnus tiurbanas su plunksna. Apie Olgą Dubeneckienę - Kalpokienę nebuvau girdėjusi. Bet išgirsti ir pažinti niekada nevėlu :) Juolab, kad susipažinti kviečia Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, pristatantis parodą "Spalvos ir šokio paviliota".

O. Dubeneckienė-Kalpokienė. 1930 m. Nuotrauka - LTMKM
Asmenybė, padariusi didžiulę įtaką Lietuvos šokio kultūrai ir scenografijai, pirmoji Lietuvos baletmeisterė, šokio pedagogė ir teatro dailininkė. Tai - Olgos Dubeneckienė - Kalpokienė (slapyvardis Švedė).
O. Dubeneckienė-Kalpokienė su pirmosios lietuvių baleto studijos mokinėmis. Kaunas, 1921–1922. Nuotrauka - LTMKM

Stipri, atkakli, intelektuali, kūrybinga, aktyvi, savito grožio moteris - tokį įspūdį susidariau apie O.Dubeneckienę - Kalpokienę ( gimė 1891m. Sankt Peterburge, mirė 1967m. Kaune), žvelgama į jos nuotraukas, piešinius, kostiumų eskizus ir pagal juos sukurtus kostiumus. 

O. Dubeneckienė-Kalpokienė Violetos kostiumo eskizas G. Verdi. „Traviata“. 1940 m.
O. Dubeneckienė-Kalpokienė smuikininko kostiumo eskizas G. Rossini. „Sevilijos kirpėjas“. 1931 m.
O. Dubeneckienė-Kalpokienė Arlekino kostiumo eskizas Molière. „Tariamasis ligonis“. 1928 m.
O. Dubeneckienė-Kalpokienė sargybinio kostiumo eskizas Molière. „Tariamasis ligonis“. 1928 m.
O. Dubeneckienė-Kalpokienė Sultono kostiumo eskizas N. Rimskij-Korsakov. „Šecherezada“. 1937 m.
O. Dubeneckienė-Kalpokienė Džokondos kostiumo eskizas A. Ponchielli. „Džokonda“. 1929 m.

Olga Dubeneckienė - Kalpokienė gimė 1891 m. Sankt Peterburge. Šokio iš pradžių mokėsi gimtinėje - J. Smirnovos ir B. Romanovo baleto studijoje, o 1919 – 1922 m. Berlyne. Dailę studijavo privačiose studijose ir Sankt Peterburgo dailės akademijoje.

1919 m. su vyru architektu Vladimiru Dubeneckiu atvyko į Kauną, kur aktyviai įsijungė į laikinosios sostinės kultūrinį gyvenimą. Olga Dubeneckienė šoko Kaune rengtuose koncertuose, dainininkų, rašytojų, aktorių vakaruose, dalyvavo „Vilkolakio" teatro vaidinimuose, su operos soliste Adele Galauniene surengė Plastikos ir estetikos šokių kursus. Olga Dubeneckienė buvo viena pirmųjų Valstybės teatro choreografių - ji sukūrė šokius beveik visoms 1921-1924 metais statytoms operoms. 1921 m. įsteigė pirmąją lietuvių baleto studiją, išugdė tokius talentingus baleto šokėjus kaip Bronius Kelbauskas, Jadvyga Jovaišaitė, Marija Juozapaitytė ir kt.

Nuo XX a. trečiojo dešimtmečio vidurio Valstybės teatre ji dirbo kostiumų dailininke, vėliau - scenografe.


Olga Dubeneckienė-Kalpokienė buvo ir antrojo savo vyro dailininko Petro Kalpoko įkvėpėja, pozavo ne vienam jo paveikslui kaip amazonė, bakchantė ar tiesiog graži, stipri moteris, kūrė intelektualios, savarankiškos, visavertės kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo dalyvės įvaizdį.


Įspūdinga moteris ir puiki paroda.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą