Puslapiai

2012 m. balandžio 29 d., sekmadienis

Į kavinę – kartu su augintiniu

Gyvūnų mylėtojai neturėtų purkštauti, esą Vilnius nesvetingas jų numylėtiniams. Šunims, katėms, papūgoms ir net iguanoms duris vis dažniau plačiai atveria ne viena kavinė, baras, vyninė, klubas ir restoranas.

Senamiestyje esančioje Burbulio vyninėje per pastaruosius pusantrų metų svečiavosi įvairiausių veislių šunys, katės, didžiulės papūgos.


„Vyninėje žmonės turi jaustis gerai – taip, kaip namuose. O namuose jie laiko ir gyvūnus. Kaip galėčiau jiems užverti duris?” – dėstė vyninės savininkas Vaidotas Burbulis.

Pats verslininkas augintinių neturi, tačiau nėra prieš juos nusistatęs ir nedvejodamas ant vyninės durų užklijavo specialų lipduką, kviečiantį užeiti į vidų ir su gyvūnais.


V. Burbulis pastebėjo, kad augintinių draugija džiugina ne tik jų šeimininkus, bet ir kitus vyninės klientus. Kartais nuo poros žodžių apie gyvūną užsimezga ilgesni pokalbiai prie vyno taurės ar net bičiulystė.

Dažniausiai į vyninę vilniečiai užsuka su šunimis, pavedžioję juos kitoje gatvės pusėje esančiame skvere.
Keturkojai, priešingai nei mano jų nemėgstantys žmonės, nėra nei triukšmo sukėlę, nei lakstę tarp stalų, trukdę dirbti ar kitokių šunybių iškrėtę. „Greičiausiai šeimininkas nerizikuotų neišauklėto, neprognozuojamo augintinio į tokią vietą vestis”, – svarstė vyninės savininkas.

Specialaus valgiaraščio keturkojams vyninėje nėra, tačiau lūkuriuojančiam kliento numylėtiniui darbuotojai pasiūlo dubenį su vandeniu.

„Pas mus buvo ir papūgų sąskrydis – vienu metu svečiavosi net šešios ar aštuonios papūgos.
Jų augintojai vyninėje surengė susitikimą. Buvo tikrai gražu ir smagu”, – pasakojo verslininkas.


„Draugiška aplinka gyvūnams” – iš toli šviečia rožinis užrašas kokteilių baro „Pink Milk Shake” vitrinoje.
Kad galėtų būti kitaip, baro savininkas Šarūnas Vareika nė neįsivaizduoja. Ne tik dėl to, kad pats augina devynerių metų Labradoro retriverį ir mėgsta su juo pramogauti.


Keliaudamas po Europą jis daugybę kartų matė, kaip prancūzai, italai, kitų šalių gyventojai su keturkojais eina į restoranus ir niekas tuo nesistebi.

„Kas myli gyvūnus, rūpinasi jais, dažniausiai yra geri, atsakingi žmonės ir nuspėja savo augintinio elgesį, – grėsmės nei nuosavo baro inventoriui, nei aplinkiniams neįžvelgia Š. Vareika. – Mūsų klientai – jauni demokratiški miesto žmonės.

Skirtingai nei vyresnioji karta, jie į tokius dalykus reaguoja natūraliai, neniurzga be reikalo.”

Per aštuonerius darbo bare metus Aistis Kiškūnas, kokteilių baro „Shooters” bendrasavininkis, įsitikino: jei klientą priimsi kaip laukiamą svečią, nesvarbu, atėjo su augintiniu ar be jo, jis sugrįš ir vėl.

Keturkojus svečius baro darbuotojai ne tik pavaišina vandeniu, bet ir neprieštarauja, jei šeimininkas keturkojį palepina atsineštu skanėstu.


Vienintelį kartą per aštuonerius darbo metus, kai vienas klientų atėjo į barą su didžiuliu šunimi, kita baro klientė prisipažino, kad jaučiasi nejaukiai – paniškai bijo šunų.

Vita Šturmienė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
„Lietuvos higienos normos numato, kad maisto tvarkymo vietose neturi būti kačių, šunų ar kitų gyvūnų, kurie gali kelti grėsmę maisto saugai.

Lankytojų salės restoranuose ar kavinėse taip pat yra maisto tvarkymo vietos, todėl visa atsakomybė dėl ten tiekiamo maisto saugos tenka restorano ar kavinės savininkui.

Atsivesti augintinių į viešojo maitinimo įstaigas nėra draudžiama, bet nenorėdami rizikuoti dažnai savininkai to siūlo nedaryti. Apie tai jie informuoja ženklais prie įėjimo.

Dar vienas maitinimo įstaigos savininko rūpestis – užtikrinti, kad kliento augintinis netrukdytų kitiems lankytojams. Dėl to pasiskundus, atsakyti taip pat turėtų įstaigos vadovas ar savininkas.

Skundų dėl gyvūnų atsivedimo į viešojo maitinimo įstaigas Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra užregistravusi.”

Japonijoje vilioja katėmis ir triušiais
 
Atsipūsti po sunkios darbo dienos Japonijoje žmones vilioja kačių kavinės. Jos tapo ypač populiarios dėl labai griežtų naminių gyvūnų laikymo taisyklių.


 Atsivedus augintinį kavos ar arbatos puodelio kaina gerokai padidėja. Už galimybę džiaugtis katės draugija kavinei reikia sumokėti beveik po 30 litų už valandą.

Daugelis japonų būna pervargę po įtemptos darbo dienos, o laikas su augintiniu puikiai atpalaiduoja.
Nagojos miesto kavinė „The Usagi-to-Caffee” („Triušis ir kavinė”) sulaukė didžiulės sėkmės pasiūliusi klientams ne tik atsinešti savo triušiukus, bet ir atsipalaiduoti glostant kavinei priklausančius ilgaausius. 

Minkštutėlis jų kailis, atrodytų, sugeria visus dienos rūpesčius. Minutė tokios pramogos atsieina apie pustrečio lito.

Straipsnis buvo publikuotas "Lietuvos ryto" priede "Sostinė"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą