Puslapiai

2012 m. kovo 20 d., antradienis

Zulų kalba: norėtumėt išmokti?

Kai pirmąsyk mano akis užkliuvo už skelbimo, kviečiančio mokytis zulų kalbos, pamaniau, kad čia - nerimta.  Antrąkart išvydusi tokį skelbimą nutariau išsiaiškinti: Kas tai per kalba? Kas jos moko?

 

Zulų kalba yra viena iš vienuolikos oficialių Pietų Afrikos respublikos kalbų. Ši kalba yra labiausiai paplitusi. Zulų kalba šneka apie 10 milijonų žmonių, ją supranta apie pusė PAR gyventojų. 

Vilniaus universiteto Orientalistikos centre šios kalbos moko dr.Gediminas Degėsys. Sprendžiant iš informacijos internete, labai įdomus žmogus. 

Jis moka daugiau kaip dvidešimt pasaulio kalbų, dešimt iš jų - puikiai. 


Skrisdamas į PAR, jis iš Zulų krašto kilusios stiuardesės paklausė, kaip jos gimtąja kalba skamba "ačiū" ir netrukus išgirdo: "Ngiyabonga!" Taip prasidėjo lietuvio pažintis su nauja kalba. 

„Pasakydavau vietos dialektu „labas” ar „ačiū”, o jiems jau atrodydavo, kad moku kalbą, užtat aš buvau pats didžiausias vietos gyventojų draugas, nes domėjausi jų kalbomis”, - prieš trejus metus "Alytaus naujienoms" sakė G.Degėsys. Kalba jam - raktas į žmogaus ir tautos dvasią, padedantis pažinti skirtingas kultūras.

Apie afrikiečių kalbų įdomybes jis pasakojo "Vakarų ekspresui": "Pavyzdžiui, eve kalboje nėra žodžių "sultys", "pienas", "ašaros", "vynas", "kraujas"... Yra tik žodis "tsi", todėl norėdami pasakyti "pienas", sakysime "karvės vanduo", "kraujas" - "kūno vanduo". Afrikiečiai ne kalba, o dainuoja. Kalbėdami žvelgia į tolį."

Kaip skamba zulų kalba, galite išgirsti čia:


Ir čia:


Pabaigai - keletas G.Degėsio patarimų, kaip išmokti užsienio kalbų:

* Pesimizmas - didžiausia kliūtis. Pamirškite pasiteisinimus: negabus, nesiseka mokytis kalbų ir taip toliau...
* Tiesiog imkite ir mokykitės. Jei lauksite motyvacijos, galite jos ir nesulaukti. 
* Pradėti niekada nevėlu.
* Neužverskite vadovėlio, net jei pasiekėte užsibrėžtą tikslą. Netrukus viską pamiršite. Reikia nuolat atnaujinti įgūdžius, skaityti, klausyti muzikos.
* Su kalba kelkitės ryte ir su kalba gulkitės vakare;
* Kiekviena nauja kalba mokytis bus vis lengviau, galima lyginti gramatiką, terminus, tad nebijokite vienu metu mokytis kelių kalbų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą