Puslapiai

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Stiklo kolbose pražydusios rožės

Šiandien lauke darganota ir saulės nematyt... Tad tikiuosi, kad daina ir gėlės, kuriomis pasidalinsiu, dienai suteiks giedros pavasariškos nuotaikos.


Ši meilės daina, kurią atlieka legendinė vokiečių aktorė Marlene Dietrich, pasakoja apie sargyboje per I-ąjį pasaulinį karą stovinčio kareivio ilgesį mylimajai Lili Marleen.

1915 m. mokytojo iš Hamburgo Hanso Leipo sukurtas eilėraštis ir 1939 m. kompozitoriaus Norberto Schultze'o muzika virto visame pasaulyje žinoma daina ir ji iki šiol perdainuojama vis iš naujo.

Ją prisiminiau vaikštinėdama Dominikonų gatve, kai "Darijaus galerijos" lange pamačiau mažyčius gėlių žiedus meniškose stiklo vazelėse. Tai - floribundinės rožės, gavusios garsiosios Lili Marleen vardą, mikroūgliai.



Parkams skirtos ir žiemai atsparios rožių veislė "Lilli Marlene" sodinukai į Kauno botanikos sodą iš Vokietijos atkeliavo 1978 metais.

Iš ten ji pateko į Molekulinės genetikos ir biotechnologijų laboratoriją, kuriai vadovavo garsi Lietuvos biotechnologė hab.m.dr. Sigutė Kuusienė.

Po dešimtmetį trukusių eksperimentų lietuviams, pirmiesiems Europoje, pavyko sinchronizuotai pražydinti rožės "Lilli Marlene" mikroūglius in vitro (mėgintuvėlyje).

Kai mokslininkai baigė savo darbą ir savo ranką pridėjo keli menininkai, pasaulį išvydo pirmoji unikali kolekcija "Lilli Marlen in vitro Lietuva".

Tokį žiedelį meniškoje vazelėje galima padovanoti brangiam žmogui arba pasidovanoti sau :) Kaina - apie 100 Lt.

Anot kūrėjų, įsigijus žydinčią mikroūglio rožytę vazelės atidaryti negalima, kad į sterilią maitinamąją terpę nepatektų užkratas.

Ten rožytė žydi dvi tris savaites, o po to maždaug per du mėnesius toje pačioje sandariai uždaros vazelės terpėje išleidžia naujus ūglius.

Atsargiai juos išėmus ir persodinus į vazoną su žeme, džiaugsiesi jau vazonine rože, kurią dar vėliau galima perkelti į lauko gėlyną. Prigijęs daugiametis "Lilli Marlene" krūmelis džiugina gausiais pilnaviduriais raudonais žiedais ir subtiliu aromatu.

nuotr. photomazza.com
Ir pabaigai - mokslininkės S.Kuusienės mintis: "visi išradimai įvyksta itin paprastai, reikia tik dirbti, dirbti, dirbti".

Daugiau informacijos: http://www.euromediena.com/rozes-in-vitro
http://gyvenimas.delfi.lt/naujos_formos/roze-lilli-marlene-subure-draugus.d?id=50824528#ixzz1pkT21hFx

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą