Puslapiai

2012 m. gegužės 19 d., šeštadienis

Muziejai be sienų

"Muziejus - tai kur kas daugiau nei pastatas", - išgirdau nuo scenos vos įžengusi į Rotušės aikštę. Šiandien ten vyko mugė "Muziejai be sienų" Ir tiesiog negali nesitikti! Muziejus - tai daugybė žmonių, amatų, istorijų, skirtingai laikmečiai, skirtingos mados, papročiai, tradicijos... Ir visa tai - be galo įdomu!

Štai taip žiedžiamos vazos...
 ... ir grūdai tarp girnų virsta miltais.

Damos iš Marijos ir Jurgio Šlapelių namo - muziejaus kvietė pasklaidyti knygas improvizuotame  XX amžiaus I pusės Marijos Šlapelienės lietuvių knygyne ir paskaitinėti reklamų iš to meto leidinių.


"Aš, Jonušas Radvila, Biržų ir Dubingių kunigaikštis, tikras Didžiosios Lietuvos kunigaikštijos etmonas, iškilmingai miesto rotušėje savo šiuo laisvu raštu (...) suteikiu privilegiją "Nepriklausomai atvykti ir laisvai išvykti iš miesto", - skelbia dailiame lape išraityta Privilegija, kuri buvo iš karto patvirtinta ir simboliniu kunigaikščių herbiniu antspaudu.


Lietuvos jūrų muziejus mažuosius kvietė įsijausti į Baltijos jūros piratų kailį...


...o kaip seniau buvo pinami tinklai žvejybai rodė Molėtų krašto muziejaus atstovė.

 
"Kas namelyje gyvena", - susidomėjo mažoji mugės lankytoja, susidomėjusi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus lėlėmis iš pasakos "Sigutė". Tai - edukacinio užsiėmimo "Liaudies pasakos lėlių teatre" dalis.


Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmai darbuotojai kvietė pasidaryti istorinę LDK vėliavą... 

 ... ir suteikė progą iš arti apžiūrėti pagal archeologinius radinius pagamintą avalynę bei žaislus.


Povilo Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejus "Skambantis muziejus" mugės dalyviams demonstravo įvairius instrumentus bei dovanojo čia pat sumeistrautas dūdeles. 

Mugėje buvo galima išbandyti ir tradicinį kiaušinių marginimą vašku...

 ... ir pamatyti, kaip kalamos akmens skulptūros...

... pasigrožėti puošniomis damomis...

 ... ir pabendrauti su žilagalve audėja iš Kupiškio etnografinio muziejaus...


... ar pynėja iš vytelių.


Žmonės būriavosi ir juokas netilo prie Pasvalio krašto muziejaus palapinės, kur buvo dalijami ligų gydymo pagal XX a. pr. Pasvalio krašte surinkus receptus. 


 Mažąją valdovę audimo mokė Prienų krašto muziejaus darbuotoja.


Taip pat buvo galima stebėti, kaip veliama vilna...
 

... liejamos žvakės. Vieną jų gavome dovanų!


Šaunus renginys - ką ir bepridursi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą